6 maart 2017 Europese dag van de Logopedie – Slikproblemen

Slikproblemen –  dysfagie.

Niet naar een verjaardagsfeestje durven, omdat je bang bent dat je je in een stukje taart of een slok koffie verslikt. Elke avond spanning aan de keukentafel, omdat je kind niet goed kan slikken en daardoor weigert te eten.

Slikproblemen hebben grote impact, zowel bij kinderen als volwassenen. Veel mensen weten niet dat de logopedist kan helpen.

 

Bij volwassenen ontstaan slikproblemen vaak na een beroerte, maar ook mensen met de ziekte van Parkinson, een spierziekte of kanker in de mond of keel kunnen slikproblemen krijgen. Ook kunnen mensen met dementie moeite krijgen met slikken, omdat voeding anders wordt ervaren of niet meer wordt herkend.

 

Kinderen met een aangeboren handicap of spierziekte kunnen slikproblemen krijgen, maar ook te vroeg geboren kinderen. Of na een periode van sondevoeding kan het kind problemen hebben met de overgang naar “gewoon” eten en drinken. Soms is een slikprobleem van tijdelijke aard.

 

Het herkennen van slikproblemen en het stellen van een goede diagnose vraagt om kennis en ervaring. Daar zijn vaak meerdere disciplines bij betrokken. Ook de logopedist speelt daarbij een belangrijke rol.

 

In Olst kunt u daarvoor terecht bij Petra Koekkoek, de logopedist van samenwerkingsverband LOGIS Midden-IJssel. Zie voor contactgegevens deze website of op www.logismiddenijssel.nl.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.